Hur får lärare och studenter kopiera och sprida upphovsrättsskyddat material?
Du får aldrig kopiera en hel bok, ens som privatperson. Du får inte kopiera inspelade ljud- och bildverk. Det är inte tillåtet att kopiera eller dela obligatorisk förlagsutgiven kurslitteratur med vissa undantag.
Utifrån högskoleavtalet mellan upphovsmännens organisation Bonus Copyright Access och Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) tillåts studenter och anställda vid LiU att kopiera eller skanna och dela 15 procent, men inte mer än 15 sidor av ett tryckt eller digitalt verk. Exempelvis från en kursbok eller en vetenskaplig tidskrift.
Som lärare får du göra så många kopior att det räcker till att studenterna får ett exemplar var.
Du kan dela genom att:
- Spara materialet digitalt på lärosätets slutna lärplattform, exempelvis i ett kursrum i Lisam. Dit endast lärare och studenter har tillträde.
- Skicka ut kopiorna via e-post till studenternas e-postkonton vid LiU, eller genom att dela ut papperskopior till studenterna.
Enligt avtalet har lärare även rätt att göra en papperskopia av en bok för eget bruk. Det är inte tillåtet att kopiera och spara boken i digital form.
Notera en skillnad om källan är tryckt eller digital:
Om kopian kommer från en tryckt källa exempelvis en bok och delas ut fysiskt till studenterna eller läggs upp digitalt i Lisam så är det okej att kopiera 15 sidor, plus några få sidor (cirka 3 st) om det gör kapitlet eller artikeln komplett.
Men om kopian kommer från en online-källa, och exempelvis är en e-artikel, som skrivs ut och delas ut fysiskt till studenterna eller läggs upp digitalt i exempelvis Lisam så är det exakt 15 sidor som gäller, inga extra sidor.
Källa: Bonus Copyright Access (2014): Allmänna avtalsvillkor för kopiering och tillgängliggörande inom högskoleområdet fr.o.m. 2014. https://www.bonuscopyright.se/wp-content/uploads/2020/12/allmanna-avtalsvillkor-hogskoleomradet-from-2014.pdf